Fibromyalgi.info

- En sjukdom som inte syns!

Behandling

Målet med fibromyalgibehandling är att hantera den smärta som uppstår och i förlängningen förbättra livskvaliteten. Detta uppnås ofta genom ett tvådimensionellt tillvägagångssätt för egenvård och medicinering.

Vanliga läkemedel för fibromyalgi inkluderar:

Smärtstillande medel: Din läkare kan rekommendera smärtstillande medel som ibuprofen eller acetaminofen. Läkemedel på recept, som till exempel tramadol, kan användas i extrema fall. Men det ska tilläggas att de används sparsamt för att minska risken för biverkningar och beroende.

Antidepressiva medel: Antidepressiva medel, såsom duloxetin och milnacipran, används ibland för att behandla ångest eller depression i samband med fibromyalgi. Dessa läkemedel kan också bidra till att förbättra sömnkvaliteten.

Anfallsdämpande medel: Gabapentin var utformat för att behandla epilepsi, men det kan även bidra till att minska symtomen hos personer med fibromyalgi. I USA har Food and Drug Administration (FDA) också godkänt pregabalin för behandling av fibromyalgi.

 

Naturlig och alternativ behandling

Förutom medicinering kan en självomsorgsplan också hjälpa dig att hantera symtomen på fibromyalgi. Livsstilförändringar och alternativa lösningar för fibromyalgi kan minska smärta samtidigt som du känner dig bättre i stort. Många av dessa alternativa behandlingar fokuserar på att sänka stressnivån och minska smärta. Du kan använda de flesta för sig eller tillsammans med andra vanliga medicinska behandlingar.

Det är viktigt att notera att de flesta alternativa behandlingar för fibromyalgi inte har studerats noggrant. Forskning till dags dato stöder inte deras effektivitet. Många rapporter om framgång kan beskrivas som anekdoter. 

Här följer några exempel på behandlingar som kan utföras (själv eller av någon annan):

 • Sjukgymnastik
 • Akupunktur
 • Meditation
 • Yoga
 • Regelbunden motion.
 • Få tillräckligt med sömn på natten.
 • Massageterapi
 • En balanserad, hälsosam diet.

Terapi kan potentiellt minska stress som utlöser symptom och depression som ofta är förknippade med denna sjukdom. Gruppterapi är ofta det mest prisvärda alternativet, och det ger dig möjlighet att träffa andra som går igenom samma problem. Individuell terapi är också tillgänglig om du föredrar en-mot-hjälp. Fråga din läkare om mer specifika rekommendationer.

 

Diet

Ingen specifik diet har identifierats att passa för personer med fibromyalgi. Vissa människor rapporterar att de mår bättre genom att följa en diet eller undvika vissa livsmedel, men forskning stöder inte något bestämt.

Om du har diagnostiserats med fibromyalgi så försök att äta en hälsosam, balanserad diet överlag. Korrekt näring kan hjälpa din kropp att hålla sig frisk och ge en konstant tillgång till god energi. Om din diet inte balanseras och du inte äter ordentligt kan dina symptom förvärras.

Dietstrategier värda att tänka på:

 • Ät frukt och grönsaker.
 • Drick mycket vatten.
 • Ät mer växter än kött.
 • Minska ditt intag av socker.
 • Få regelbunden träning så gott det går.
 • Gå ner i vikt eller bibehåll en hälsosam vikt.

Det kan hända att vissa livsmedel gör dina symptom värre, eller att du känner dig värre efter att ha ätit en viss mat ofta. Om så är fallet är det en bra idé att skapa en matdagbok där du kan spåra vad du äter och hur du känner efter måltiden.

Presentera denna matdagbok för din läkare. Tillsammans kan ni arbeta för att identifiera alla livsmedel som förvärrar dina symtom. Att undvika dessa livsmedel kan sedan vara en bra idé. Men kom ihåg att forskning inte har identifierat livsmedel som är mer benägna att förvärra symptomen på fibromyalgi.

Länk till Svenska Fibromyalgiförbundets forumkategori Behandling. OBS! Du måste skapa en medlemsprofil för att kunna kommentera eller skapa nya trådar.